Nieuws

Voorlichtingsfilmpjes Ondernemerschap

Nieuw: Voorlichtingsfilmpjes over ondernemerschap voor en door statushouders in vijf talen!

Integratiewerk heeft drie voorlichtingsfilmpjes gemaakt waarin ondernemers met een migratieachtergrond hun verhaal vertellen. In de films wordt Nederlands gesproken, maar er zijn ook versies gemaakt met een voice-over in het Engels, Tigrinya, Arabisch en Farsi. Integratiewerk wil deze filmpjes vertonen bij trainingen, in de inburgeringslessen en gebruiken bij de individuele begeleiding. Door deze filmpjes vroegtijdig in te zetten in hun eigen taal hoopt Integratiewerk dat de ‘nieuwe’ statushouders in de gemeente Amersfoort en Leusden eerder een duidelijk beeld krijgen van wat ondernemerschap in Nederland inhoudt.

Integratiewerk begeleidt statushouders in Amersfoort en Leusden bij hun inburgering. Daarbij besteden wij veel aandacht aan het voorbereiden op en vinden van werk. Statushouders komen regelmatig met het idee om in Nederland een eigen onderneming te beginnen. Maar dat er een groot verschil is in ondernemerschap in het land van herkomst en in Nederland, is meestal niet goed bekend. Het werkt dan het beste om van ervaren ondernemers te horen hoe het werkt. Door deze mensen te filmen kunnen er, met weinig tijdsinvestering, heel veel mensen bereikt worden.

In deze filmpjes vertellen ervaringsdeskundigen hun verhaal. Zo vertellen ze hoe zij het hebben ervaren en wat belangrijke verschillen zijn in Nederland en hun land van herkomst. “Het is heel belangrijk om Nederlands te leren. De taal is de sleutel van je bedrijf, je toekomst in Nederland” zegt Tareq bijvoorbeeld. Barber Akkad geeft aan: “Je hebt een plan nodig; een ondernemersplan en een financieel plan en de Belastingdienst zijn heel belangrijk” en Tahir legt uit waarom hij stopte met zijn onderneming en nu bewust kiest voor het werken in loondienst.

Integratiewerk heeft deze voorlichtingsfilmpjes gemaakt als pilot in het kader van de nieuwe Wet Inburgering die in 2022 van start gaat. We willen uitproberen of ervaringsverhalen van andere statushouders, verwerkt in een filmpje, een nuttig instrument zijn in de nieuwe inburgeringsroutes.

De filmpjes vindt u hieronder:

Nederlands

 

 

 

Tigrinya

 

 

 

Arabisch

 

 

 

Farsi

 

 

 

Engels

 

 

« Meer nieuws.