Nieuws

28 september 2020

September-Me

Op 19 en 20 september hebben 100 cursisten van Integratiewerk een bijzonder concertdiner bijgewoond. Zij bezochten het kamermuziek-festival September-Me: klassieke muziek in een eigentijds jasje. Het was voor de meeste inburgeraars een avond vol nieuwe ervaringen, zo aten ze bijvoorbeeld een poké bowl en friet van zoete aardappelen. De muziek werd ‘apart’, ‘even wennen’ en ‘bijzonder’ gevonden. Vanwege Corona kon er helaas niet zo veel interactie zijn tussen de bezoekers, maar al met al werd het een geslaagd avondje uit. Er waren twee stagiairs en een vrijwilliger aan het festival gekoppeld. Ook dat bleek een goede match, één van de organisatoren liet ons weten: “Het was fantastisch om met hen te mogen samenwerken. De vrijwilliger deed het zó goed, dat hij zelfs een betaalde klus van één van de artiesten aangeboden kreeg!” In het NRC staat een recensie over het festival: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/20/festival-september-me-doet-coranatijden-even-vergeten-a4012823


8 september 2020

Amersfoortse organisaties strijden tegen laaggeletterdheid

Amersfoort telt naar schatting 9.500 inwoners die laaggeletterd zijn. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer, mobiele telefoon of tablet. Om deze inwoners nog beter te helpen slaan acht Amersfoortse organisaties de handen ineen. Op maandag 7 september, tijdens de week van Lezen en Schrijven, ondertekenden zij het hiertoe het Taalakkoord Amersfoort.

Cees van Eijk, wethouder Diversiteit en Toegankelijkheid: “Als iemand moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of computeren dan heeft hij of zij daar in het dagelijks leven last van. Het invullen van formulieren, straatnaamborden lezen, pinnen of iets opzoeken op internet, lukt dan niet goed. Dat maakt hen kwetsbaar in onze maatschappij. Met die inwoners gaan we aan de slag om hun vaardigheden te verbeteren en zo beter mee te kunnen doen in onze stad.”

Niet in beeld

In het Taalakkoord Amersfoort spreken de organisaties met elkaar af in te zetten op het vinden, motiveren en verder helpen van iedere Amersfoorter die de basisvaardigheden in lezen, schrijven, rekenen en computeren wil verbeteren. Die begeleiding bieden deze organisaties al langer, maar door nauwer samen te werken worden meer mensen bereikt en geholpen. Van Eijk: “Het is een misverstand dat het alleen gaat om ouderen of om mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Nog altijd zijn de mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid en van huis uit Nederlands spreken niet allemaal in beeld. Zij melden zich niet uit schaamte en door het taboe op laaggeletterdheid.” Ook mensen die goed kunnen lezen en schrijven, maar weinig digitaal vaardig zijn, krijgen hulp van de organisaties.

Aanpak

Het Taalakkoord is ondertekend door Stichting Lezen en Schrijven, Bibliotheek Eemland, Danner & Danner, Stadsring 51, Indebuurt033, SOVEE, NL Educatie, Integratiewerk en de gemeente Amersfoort. Zij vormen het netwerk TAAL033 dat de komende jaren laaggeletterdheid in Amersfoort aanpakt, voorkomt en signaleert door gezamenlijke acties en kennisontwikkeling. Eén van de partners: “Zo willen we onze inzet versterken door betere verbindingen te maken. De een is specialist in taalontwikkeling, de ander biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek. Daar kunnen we al winst boeken door meer samen te werken in de wijk. Maar we willen ook ondersteuning bieden aan organisaties bij heldere, eenvoudige teksten en praatplaten breed introduceren. En daar hebben we andere organisaties en ervaringsdeskundigen hard bij nodig”.


8 september 2020

Integratiewerk zet taaldocenten in het zonnetje in de week van Lezen en Schrijven

Op 8 september is het de Internationale Dag van Lezen en Schrijven. Genoeg reden om er een vrolijke week van te maken in de Taalscholen van Integratiewerk in Amersfoort, Zeist en Doorn. Alle 30 docenten kregen een vrolijke zonnebloem om ze ‘in het zonnetje’ te zetten. Momenteel zijn er bij Integratiewerk 337 inburgeraars die 3 of 4 keer per week les krijgen in de Nederlandse taal.

We zijn blij met het grote enthousiasme van de docenten voor hun vak en hun enorme inzet en creativiteit om inburgeraars de Nederlandse taal te leren. In de afgelopen periode was dit een extra grote uitdaging vanwege Corona. Na de lockdown hebben docenten zich razendsnel het online lesgeven aangeleerd. Zelfs aan analfabete cursisten werd via Whatsapp in kleine groepjes op afstand lesgegeven. Gelukkig konden we voor de zomer ook al weer halve groepen in de klaslokalen ontvangen. In de zomervakantie zijn de leslokalen vergroot, waardoor er nu weer 12 cursisten tegelijk les krijgen. Uiteraard gebeurt dit met inachtneming van alle Corona-preventiemaatregelen.

Inburgeraars en docenten zijn blij dat er weer volle lesgroepen zijn in de Taalscholen. Ze hebben daarom besproken in de lessen welke woorden de cursisten het vrolijkst en grappigst vinden in het Nederlands. Dat zijn er te veel om op te noemen, maar een paar woorden sprongen eruit. Bij vrolijke woorden denken veel inburgeraars aan: gefeliciteerd, gelukkig, lief en Koningsdag. Grappige woorden zijn: kiekeboe, groetjes, achtentachtig en verstoppertje.

 


2 juli 2020

Train-the-trainer van het COA

“Wat een mooie en leerzame dag”, zeggen alle vijf trainers van Integratiewerk aan het einde van de trainingsdag. Zij hebben een hele dag een training gevolgd van Daphne van Honschoten en Marieke Cuijpers, senior trainers bij de afdeling Uitvoering Buitenland van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers).

In nu acht gemeenten biedt Integratiewerk statushouders sinds begin 2016 Participatieverklaringstrajecten en diverse andere trainingen (zoals ‘Empowerment’, ‘Elders Verworven Competenties’, ‘Op weg naar Werk’ en ‘Spreek je Uit’) in de moedertaal van de deelnemer.

In aanloop van de aankomende nieuwe Wet Inburgering is Integratiewerk een zestal pilots gestart. Eén daarvan is de pilot ‘Stap In’. Niet in acht bijeenkomsten, maar in twintig weken worden nieuwe statushouders welkom geheten in Amersfoort, krijgen ze informatie, gaan ze op stap naar belangrijk organisaties, leren ze de stad kennen, leren ze over een gezonde leefstijl, is er een beweegdeel en nog veel meer.

Tijd om weer eens stil te staan bij hoe we trainen: wat is het verschil tussen doceren en trainen, welke leerstijlen zijn er, welke creatieve werkvormen kan je inzetten en hoe zorg je voor meer interactie in de groep?

Het COA was bereid daarin samen te werken en het was bijzonder succesvol. Alle trainers gingen naar huis met meer inspiratie en dromen om de trainingen nog beter te maken. Integratiewerk dankt het COA en in het bijzonder Daphne en Marieke voor de inspirerende dag. “Wij hebben ook een fijne dag gehad met een groep enthousiaste trainers en kijken uit naar de terugkomdag” mailt Daphne.


9 juni 2020

Taalscholen weer open

De Taalscholen zijn weer open! Natuurlijk helemaal zo ingericht, dat iedereen netjes 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Elke cursist heeft de nieuwe huisregels ontvangen. Jazeker moeten wij èn onze cursisten er nog even aan wennen, maar gezondheid en veiligheid vinden wij heel belangrijk. Gisteren was de eerste lesdag op feestelijk versierde locaties. Wat zijn wij blij om onze cursisten weer te kunnen ontvangen in Amersfoort, Doorn en Zeist!

Taalschool Amersfoort 8 juni 2020


28 april 2020

Vertalingen persconferentie Corona-crisis

Wat premier Rutte tijdens de persconferenties over de Corona-crisis zegt, is belangrijk. Voor mensen, die nog niet zo goed Nederlands kunnen, heeft TVCN (Tolk- en Vertaalcentrum Nederland) de persconferenties vertaald. Op hun site vind je de persconferenties in de talen Arabisch-Syrisch, Berbers, Engels, Farsi, Marokkaans-Arabisch, Pools, Tigrinya en Turks: https://www.tvcn.nl/persconferentie/

Rutte knipsel

 ******************************************************************

3 april 2020

Actie "Schrijf je mee voor de gezinnen in het AZC?"

Hoe stimuleer je kinderen hun Nederlands te blijven oefenen? En hoe leg je verbinding met kinderen en hun ouders in het AZC (die door de Corona-crisis ook binnen moeten blijven)? Renée en Nienke, twee stagiaires van de Taalcoaching voor Kinderen, zijn een actie gestart waar de creativiteit van afspat: “Schrijf je mee voor de gezinnen in het AZC?”. Kinderen worden opgeroepen om een brief te schrijven voor de gezinnen in het AZC. Deze brieven worden verzameld en naar het AZC in Amersfoort gestuurd. Zo oefenen de kinderen hun Nederlands, hebben zij wat te doen, leggen ze verbinding met andere kinderen (en hun ouders) in het AZC èn hebben de kinderen in het AZC weer wat te doen. Win-win-win-win-situatie dus!

 Knipsel poster tvk schrijf je mee voor het azc

 *************************************************************************

16 maart 2020

Spreekuur telefonisch

Wij hebben besloten om het SPREEKUUR vanaf vandaag TELEFONISCH door te laten gaan. Voor vragen over verblijfsrecht kan je ons dus bellen: 033 461 95 20 op maandag en woensdag tussen 13.30 en 15.00 uur. NVA Integratiewerk volgt de richtlijnen van het RIVM die met het Corona-virus te maken hebben. Vanwege de nieuwste ontwikkelingen zijn wij tot dit besluit gekomen. Dit geldt in ieder geval tot en met maandag 1 juni 2020.

200316 Spreekuur telefonisch


13 maart 2020

Taalschool en VKC (tijdelijk) gesloten

NVA Integratiewerk volgt de richtlijnen van het RIVM over het Corona-virus.
Daarom hebben wij besloten om de Taalschool en het Vrouw en Kind Centrum (en dus ook het Taal-Oefen-Centrum) te sluiten vanaf maandag 16 maart 2020. Dit duurt in ieder geval tot en met maandag 1 juni 2020.

Wij betreuren dit besluit, maar zijn van mening dat ieders gezondheid en veiligheid op de eerste plaats komen.

Op dit moment kunnen wij nog niet aangeven of de Taalschool en het Vrouw en Kind Centrum na 1 juni weer open gaan. Het hangt ervan af of het huidige advies van het RIVM hetzelfde blijft of verandert. Zodra wij daar meer over weten en er een besluit over hebben genomen, dan laten wij dat alle betrokkenen zo snel mogelijk weten.

200117 Taalschool locatie Stadsring binnen (1)


2 maart 2020

Taalschool Integratiewerk is partner van Taalakkoord

Taalschool Integratiewerk is partner van het landelijke Taalakkoord geworden. Wij kregen het certificaat overhandigd van Erik de Graaf van het Loket Leren en Werken regio Amersfoort. Directeur Annerieke van der Vegt: “Wij bieden intensief taalonderwijs en begeleiden statushouders naar betaald werk in Amersfoort en omgeving. We zien dagelijks het belang van goede beheersing van het Nederlands op de werkvloer. Daarom bieden we graag onze expertise op het gebied werktaal aan.”

Meedoen aan de maatschappij

Taalschool Integratiewerk vindt het belangrijk dat nieuwkomers, nieuwe medewerkers, zo snel mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving. Daarom bereidt zij hen voor op een baan in Nederland. Het beheersen van de Nederlandse taal is daarin heel belangrijk. Taal op de werkvloer helpt!

Ken je zelf iemand die laaggeletterd is? Op www.taalschool-integratiewerk.nl vind je meer informatie over de taalcursussen van Integratiewerk. Heeft jouw organisatie ook interesse om aan te sluiten bij dit Taalakkoord? Kijk dan op www.taalakkoord.nl

Uitreiking certificaat Taalakkoord Foto: Ria de Kleine, Annerieke van der Vegt en Erik de Graaf


20 februari 2020

Gedicht voor "de baas van NVA Integratiewerk"

In de taalcursus van NVA Taalschool Integratiewerk kreeg cursist Siham Hammoum een schrijfopdracht van haar docent. Siham schreef een prachtig gedicht en besloot dat dit voor -in haar woorden- "de baas van NVA Integratiewerk" moest zijn. Haar docent heeft ervoor gezorgd dat het gedicht bij directeur Annerieke van der Vegt terecht is gekomen. Annerieke: "Kijk nou, hier krijg ik een warm hart van! Het is een prachtig gedicht en heel knap geschreven van Siham!" Natuurlijk heeft Annerieke Siham opgezocht in de les om haar persoonlijk te bedanken.

Het gedicht van Siham

Mijn vriendin,
Laat mij vertellen over een nieuw land waar ik woon....
Laat me je vertellen over de aanwezigheid van een tweede moeder.
die onze hoop en pijn omhelst, en ons omarmt met haar handen...
Laat me je vertellen hoe iemand hoop in jou plant zoals de regen de tuin in je droge dagen water geeft.
Hier teken ik een heldere maan, rivieren en bomen
En schrijf ik een liefdesverhaal met de mooie bloemen dat mijn hart uit zijn plaats haalt
Hier zie ik geluk zolang ik ervan droomde in het verleden
Hier ben ik dol op de toekomst voor mijn familie
Uit de grond van mijn hart, de letters ontspruiten
Ik geef het water met een hartslag...
En de woorden worden bloemen
Dan schrijf ik de mooiste gedichten
Als Amersfoort een droom is
hoop ik dat ik er nooit uit wakker word

Siham Hammoum

Foto Annerieke en Siham Hammoum 20 februari 2020

Foto: Siham Hammoum en Annerieke van der Vegt


6 februari 2020

NVA heeft nieuwe locatie en naam

Na een aantal decennia heeft NVA centrum voor integratie en participatie haar historische locatie aan de Bloemendalse Binnenpoort verlaten en haar intrek gedaan aan de Stadsring 167. Ook de NVA-taalschool in Amersfoort heeft haar deuren inmiddels op dat adres geopend. Bovendien start de stichting dit jaar helemaal fris met een nieuwe naam: Integratiewerk.

Feestelijke opening

Op 4 februari 2020 opende Burgemeester Bolsius officieel de nieuwe locatie en bekrachtigde de nieuwe naam. Het was een drukbezochte opening, waarbij iedereen zelf kon zien waar statushouders en andere nieuwkomers uit Amersfoort en omgeving hun inburgeringslessen volgen en van waaruit de medewerkers en vrijwilligers van Integratiewerk hun werk doen. Bolsius: “Ik heb veel respect voor nieuwe Amersfoorters die in deze nieuwe locatie hard werken om het Nederlands onder de knie te krijgen. Ik weet hoe moeilijk is het is, in de tijd dat ik in Vietnam woonde is het mij zelf niet gelukt om goed Vietnamees te leren.”

NVA wordt Integratiewerk

De nieuwe naam wordt fasegewijs veranderd. Directeur Annerieke van der Vegt: “Om iedereen eraan te laten wennen, noemen we de stichting de eerstkomende tijd NVA Integratiewerk. We hadden er last van dat NVA als afkorting niet duidelijk maakte waar onze organisatie voor staat. Met Integratiewerk willen we uitdragen dat er werk aan de winkel is voor ons als organisatie, voor nieuwkomers zelf én voor de samenleving om goede integratie tot stand te brengen. Daarnaast weten we dat het hebben van betaald werk enorm bijdraagt aan integratie.”

Gedicht

Ter gelegenheid van de nieuwe naam en locatie heeft stadsdichter Jacques de Waart een gedicht gemaakt met de titel ‘Cultuur kleuren’. Dit gedicht is onthuld tijdens de opening en krijgt een mooie plek in het pand. In het kader van 75 jaar Vrijheid droeg de stadsdichter ook een gedicht voor getiteld ‘Adem’, dat is geïnspireerd op een gesprek met een Eritrese vluchtelinge.

Opening Stadsring 167


17 januari 2020

Trots op onze nieuwe naam en logo

Heb je het al gezien? Inmiddels hebben wij een nieuwe naam: Integratiewerk. Maar, omdat wij iedereen aan onze nieuwe naam willen laten wennen, noemen we onszelf voorlopig eerst NVA Integratiewerk. Trots zijn wij op onze nieuwe naam en mooie logo!

Logo knipsel 2 NVA wordt Integratiewerk


23 december 2019

Openingstijden tijdens Kerstvakantie

Tijdens de Kerstvakantie heeft NVA aangepaste openingstijden:

Maandag 23 december 2019  08:45-12:45 uur.
Dinsdag 24 december 2019 08:45-12:45 uur.
25 december 2019 t/m 1 januari 2020 gesloten.
Donderdag  2 januari 2020 08:45-12:45 uur.
Vrijdag 3 januari 2020 08:45-12:45 uur.

In deze periode is er géén spreekuur!

Het Vrouw en Kind Centrum is gesloten van maandag 23 december 2019 t/m vrijdag 3 januari 2020.

Vanaf maandag 6 januari 2020 is NVA weer dagelijks geopend van 08.45-17.00 uur. NVA wenst iedereen fijne feestdagen!

Fijne feestdagen


20 december 2019

Training "Spreek Je Uit"

Voor de tweede keer heeft NVA een training “Spreek Je Uit” gegeven, volgens de methode van het IVC Den Helder. Deze training is bedoeld voor vrouwen die een opstap nodig hebben om te kunnen werken in Nederland. In tien lessen leren zij onder andere hun netwerk te vergroten en zich bewust te worden van hun eigen kwaliteiten en wensen. Ook leren zij hoe ze inzicht krijgen in hun leerdoelen en hoe zij zich voor kunnen bereiden op (vrijwilligers-)werk. Op 13 december was de laatste les. Als afsluiting presenteerde elke deelnemer haar doel voor de toekomst en haar plan om dat doel te bereiken. In 2020 doet de volgende groep deze training.

Foto training Spreek je Uit


3 december 2019

NVA verhuist naar Stadsring 167

NVA verhuist naar Stadsring 167 in Amersfoort. Vrijdag 6 december verhuist de kantoorlocatie naar dit adres, op de tweede verdieping. Deze dag is NVA telefonisch niet bereikbaar. Na de Kerstvakantie, op maandag 6 januari, start ook de taalschool op de nieuwe locatie (begane grond). Het Vrouw en Kind Centrum blijft in het pand aan de Bloemendalse Binnenpoort 5 (naast pand 7, waar het kantoor was).

Verhuisbericht voorkant


23 november 2019

Training Eritrese jonge vrouwen

#JONG heeft in samenwerking met Stichting Lemat een op maat gemaakte training aangeboden aan Eritrese jonge vrouwen. Stichting Lemat begeleidt sinds 2015 Eritrese statushouders in het inburgeringsproces. Deze begeleiding wordt gerealiseerd door mensen met dezelfde achtergrond die als geen ander begrijpen waar deze doelgroep vandaan komt. 'Lemat' betekent 'opbloeien' in Tigrinya. In zes trainingen heeft trainster Kokob Tekle hier echt een bijdrage aan geleverd. Thema’s zoals Rechten & Plichten, Diversiteit, Seksualiteit en Toekomstperspectief zijn besproken. Er werd veel gelachen, ervaringen en wensen gedeeld en er werd door de dames belangrijke informatie op papier geschreven. De laatste les was 13 november 2019. De les werd afgesloten met een certificaat om de dames te herinneren aan de goede dingen die ze tot nu toe bereikt hebben. Kortom het was een leerzame en bemoedigende training om de jonge vrouwen op een positieve manier verder te helpen in hun leven in Nederland.

Foto deelnemers Lemat


12 november 2019

NVA krijgt een 8,2 van cursisten

NVA heeft ook dit jaar weer het keurmerk ‘Blik op Werk’ behaald. Dit betekent dat de Nederlandse-taalcursussen, die NVA biedt aan anderstaligen, van hoge kwaliteit zijn. NVA heeft nu zelfs de maximale vier-sterrenstatus gekregen! Daarnaast waarderen cursisten de taalschool gemiddeld met een 8,2. Bovendien liggen de slagingspercentages tussen 80% voor analfabeten (!) en 96% voor hoog opgeleiden.

NVA is enorm blij met en trots op deze mooie resultaten. Daarom werden vandaag alle cursisten, docenten en vrijwillige taalcoaches in Amersfoort getrakteerd op gebak. De rapporten over NVA staan op de site van ‘Blik op Werk’: https://www.ikwilinburgeren.nl/inburgeren/scholen/nva-centrum-voor-integratie-en-participatie

NVA wil dat iedereen meedoet in de samenleving en zich hier thuis voelt. Zij ondersteunt haar klanten met Nederlandse-taalcursussen en andere diensten, afhankelijk van wat iemand nodig heeft voor een zelfstandig en volwaardig bestaan in onze maatschappij.

Traktatie gebak


30 oktober 2019

Vrijwilliger voor het voetlicht

Blij zijn wij met onze vrijwilligers! Wij vinden het heel terecht dat zij in het zonnetje worden gezet. Zo ook Anne Naron. Zij is Taalcoach voor Kinderen bij NVA en is door de Stad Amersfoort voor het voetlicht gebracht.


24 oktober 2019

Overeenkomst NVA en andere vrijwilligersorganisaties

NVA gaat nauw samenwerken met andere organisaties voor maatjes- of coachingsprojecten in Amersfoort. Dit in het belang van onze vrijwilligers en het waardevolle werk dat zij doen. Een samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 17 oktober getekend in de Bibliotheek Eemland. Wethouder Cees van Eijk was bij de ondertekening aanwezig.
Meer informatie kan je vinden in dit bericht, wat onder andere is geplaatst op de site van Stad Amersfoort.

Foto Vrijwilligersplus groepsportret web


8 oktober 2019

Open Huis 1 oktober

Wij kijken terug op een prachtig Open Huis! Het 40-jarig bestaan van NVA is goed gevierd; echt een feestje om wethouder Cees van Eijk en zoveel belangstellenden te mogen ontmoeten! Was jij er ook?

Foto Open Huis


16 september 2019

Open Huis op 1 oktober 2019

NVA bestaat dit jaar 40 jaar en dat vieren wij met een Open Huis tijdens de Week van de Ontmoeting. We openen onze poort op dinsdag 1 oktober 2019 van 15.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom! Maak (opnieuw) kennis met ons werk en ontmoet onze klanten, vrijwilligers en samenwerkingspartners. Wethouder Cees van Eijk komt om 17.30 uur bij ons op bezoek.

Download uitnodiging

Uitnodiging Open Huis 1 oktober 2019 jpg


22 juli 2019

Afsluiting schooljaar – theatervoorstelling!

Het schooljaar 2018-2019 is voorbij. Ter afsluiting is inmiddels op alle locaties van onze taalscholen de theatervoorstelling “De Spraakversterker” geweest. Een interactieve voorstelling speciaal bedoeld voor inburgeraars. Er werden mensen uit de zaal gekozen die even op het toneel mochten komen. Van tevoren was er in de lessen al flink geoefend op de Nederlandse liedjes. Dat kon je goed horen, want de hele zaal zong mee. Zelfs de moeilijke woorden klonken luidkeels door de zaal! Wat een gezellige afsluiting van het schooljaar èn een leuk begin van de zomervakantie. Foto theatervoorstelling 20190702


24 juni 2019

Burgemeester Bolsius krijgt les van statushouders

Op 24 juni bezocht burgemeester Bolsius onze taalschool in Amersfoort. In deze taalschool aan de Stadsring 2 zijn iedere dag 250 nieuwe Amersfoorters druk bezig Nederlands te leren en zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen. Eén lesgroep had de burgemeester met een brief uitgenodigd in de les. Docent Mariëlle van Rooij had samen met de cursisten een mooi programma voorbereid. De burgemeester heeft 10 woorden Tigrinya (de taal van Eritrea) geleerd.

NVA begeleidt vluchtelingen met een status in de eerste periode dat ze in Amersfoort en Leusden komen wonen. Vrijwel meteen is er volop aandacht voor oriëntatie op de arbeidsmarkt, naast het leren van de taal en het inburgeren. Ook biedt NVA maatschappelijke ondersteuning. Het is vrijwel uniek in Nederland dat één organisatie statushouders begeleidt op het gebied van taal, werk en de weg vinden in de maatschappij. NVA viert dit jaar haar 40-jarige bestaan.

Dat het leren van een andere taal niet makkelijk is, kon burgemeester Bolsius uit eigen ervaring beamen. Hij vertelde dat hij zelf een jaar in Vietnam heeft gewoond. De burgemeester drukte de cursisten op het hart dat ze hun Nederlands blijven oefenen ook buiten de les. Hij benadrukte het belang van meedoen en participeren in de Amersfoortse samenleving.

Foto 2 burgemeester met lesgroep


20 juni 2019

Zakaa ontmoet koningin Máxima

Zakaa, een cursist van onze taalschool in Doorn, heeft koningin Máxima ontmoet! Hoe bijzonder is dat! Zakaa doet vrijwilligerswerk in de Delerij in Driebergen, waar ze wekelijks naailessen aan andere vrouwen geeft. Op donderdag 20 juni heeft koningin Máxima de Delerij bezocht. De meesten hadden bloemen voor haar meegenomen, maar Zakaa had tasjes en een clutch voor koningin Máxima en de prinsessen gemaakt. De koningin heeft het originele cadeau aangenomen en zelfs even met Zakaa gepraat! Nieuwsblad De Kaap heeft een stukje geschreven over het bezoek. Maandag tijdens de les heeft Zakaa met dit verhaal veel indruk gemaakt op haar docent en klasgenoten!


6 juni 2019

Aan de slag in Leusden!

NVA is blij met de nieuwe samenwerking in Leusden om werkzoekenden, waaronder statushouders, aan het werk te helpen. Begin juni 2019 werd een akkoord 'Leusden Werkt Samen' gesloten tussen bedrijvenkring Leusden, gemeente, Werkgevers Servicepunt, Arbeidsintegratie en NVA. Met een persoonlijke aanpak worden o.a. statushouders 1-op-1 gematcht aan een Leusdense werkgever, die zijn netwerk inzet om een passende baan te vinden.

FOTO Leusden Werkt Samen


5 juni 2019

Fietsexamen gehaald

Woensdag 29 mei en woensdag 5 juni hebben acht vrouwen fietsexamen gedaan bij NVA. Op latere leeftijd leren fietsen is niet makkelijk, maar toch is het deze dames gelukt in 12 lessen van 2 uur! Ze hebben angsten overwonnen en verkeersregels geleerd. Wij zijn trots op ze!

NVA is blij om 2x per jaar fietsles voor vrouwen aan te kunnen bieden. Wil jij ook leren fietsen of ken je iemand die dat zou willen, meld je dan aan. De volgende reeks lessen start op 11 september.

Fietsles Gulten en Maryse

Op de foto: Gulten met onze fietsdocente Maryse.


4 juni 2019

Extra aandacht voor gezondheid bij inburgeraars

Samenwerking NVA en GGDru van start

Een belangrijk onderdeel van de inburgering van vluchtelingen met een status is het tekenen van de Participatieverklaring. Om statushouders daarop voor te bereiden geeft NVA een speciale training in diverse gemeenten in de provincie Utrecht. De training wordt gegeven in de eigen taal van de deelnemers en gaat dieper in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.

Er is bij statushouders veel behoefte aan informatie over hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. Daarnaast is er veel onbekendheid over een gezonde leefstijl. Daarom zijn NVA en GGDru eind mei 2019 een nieuwe samenwerking gestart. De training is uitgebreid met een aantal modules over deze onderwerpen. Gezondheidsvoorlichters van GGDru geven de lessen, waarbij de trainers van NVA onder andere ondersteunen bij de vertaling.

De eerste reacties van deelnemers zijn positief, zij zijn blij dat er meer aandacht is voor hun gezondheid en die van hun gezinnen. Een deelnemer wil bijvoorbeeld graag het boek houden om woorden te leren voor “als er iets is” en een ander vraagt waar er EHBO-cursussen zijn.

NVA verzorgt trainingen voor het Participatieverklaringstraject in de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.

Doorn groep Overstap

Op de foto: In Doorn worden de modules over gezondheid enthousiast ontvangen door de statushouders.


4 mei 2019

Op weg naar een droomtoekomst!

Al tijdens de intake bij NVA in Zeist wist Benedicte dat ze actrice wilde worden. Een jaar lang heeft ze 10 uren per week taalles gevolgd en was ze heel gemotiveerd. Nu is haar Nederlands zo goed, dat Benedicte op 4 mei 2019 mee mocht doen met de theatervoorstelling “Theater na de Dam” (over WOII) van het Driebergse Winkeltheater!

Benedicte en haar moeder

Op de foto: De moeder van Benedicte kwam kijken


23 april 2019

Diploma Keukenassistent gehaald!

Deze kanjers mogen gefeliciteerd worden! Zij zijn allemaal geslaagd voor de opleiding Keukenassistent en laten hier trots hun diploma zien. Met het laagste cijfer een 7 en het hoogste een 9 hebben zij heel goed gescoord en… een betaalde baan gehaald!

Foto diploma-uitreiking fotograaf

Foto: Linda Bouritius Photography


7 maart 2019

NVA bestaat 40 jaar!

NVA bestaat dit jaar 40 jaar en daarom is er op 07 maart 2019 een bijeenkomst geweest van samenwerkingspartijen, medewerkers, docenten, klanten en vrijwilligers. Hiervan is een persbericht in de huis-aan-huisbladen in Amersfoort en Leusden geplaatst. Het jubileum is zelfs de burgemeester niet ontgaan, zie zijn weekvideo.

NVA 40 jaar