Nieuws

'Spreek Je Uit'

In april was de feestelijke afsluiting van de training ‘Spreek je uit’ voor een groep vrouwen uit Eritrea die Tigrinya als moedertaal hebben. Het was één van de pilots in Amersfoort voor de nieuwe Wet Inburgering. De empowerment-training was een groot succes, elke deelnemer kreeg een dubbel en dwars verdiend certificaat. Trainer Almaz Yohannes: “Alle vrouwen hebben hun eigen verhaal, kwaliteiten en vaardigheden. Het was prachtig om te zien dat ze zich openstelden en zoveel van elkaar leerden. Het helpt echt dat ik met hen ook in hun moedertaal kan spreken”.

In de training leren de deelnemers over het belang van hun ideeën, mening en wensen en leren zij hun behoefte aan hulp uit te spreken. Hoe krijg je je eigen leven in jouw handen? Wat wil je? Wat kan je? Welke invloed heb je op je leven? Hoe ziet jouw netwerk eruit en hoe werkt dat voor je? Wie of wat neemt je energie af en wie of wat geeft je energie? Het maken van een kleurrijke levensboom, een levenslijn en het maken van een “spinnenweb” geven allemaal inzicht in wie je bent en hoe je bent gevormd. En wat wil je dan met de persoon die je bent, hier in je nieuwe Nederlandse thuis?

Wanneer de vrouwen een doel hebben bepaald, helpt de trainer inzicht te krijgen in hoe de deelnemers dat doel kunnen bereiken. Welke stapjes, hoe klein ook, ga je dan nu zetten? Wat moet je ervoor doen en vooral ook: wat moet je misschien niet meer doen?

Met het verloop van de training nam het zelfvertrouwen van de vrouwen toe en kon er in rollenspellen geoefend worden met levensechte situaties. Wel zo veel mogelijk in het Nederlands. Alle vrouwen hebben heel wat persoonlijke barrières overwonnen! Schoorvoetend waren de deelnemers begonnen. Maar nu de training is afgerond, kunnen zij zelfs ambassadeurs van de training genoemd worden. Door het enthousiasme, wat ze uitdragen en de doelen die ze hebben behaald. De deelnemers hebben vrijwilligerswerk gevonden, hulp gevraagd, zelf afspraken gemaakt met instanties, zijn gesprekken aangegaan in het Nederlands en hebben keuzes gemaakt die gezond zijn voor vrouwen als individu.

« Meer nieuws.