Nieuws

Sleutelpersoon Gezondheid Arabisch

Wat doe je als je ziek bent? Waar kun je als ouder terecht met vragen over je kind? Waarom stuurt de huisarts mij niet naar het ziekenhuis? En zo heb je nog veel meer vragen als nieuwkomer in Nederland.

Voor nieuwkomers is echt alles anders: cultuur, mogelijkheden, taal, werk en het Nederlandse zorgsysteem.

Integratiewerk gaat daarom werken met vrijwillige Sleutelpersonen gezondheid. De Sleutelpersoon is een ervaringsdeskundige en spreekt de taal, kent de situatie van vluchtelingen en migranten, de onbekendheid met Nederland en weet hoe alles hier werkt. Hij/zij voelt zich verantwoordelijk en wil graag wat voor anderen betekenen.

Wij zoeken een nieuwe vrijwillige Sleutelpersoon gezondheid, die (Syrisch) Arabisch en Nederlands spreekt om onze Arabisch sprekende nieuwkomers te helpen.

Ben jij, of ken jij iemand, die dit graag zou willen doen? Neem dan contact met ons op!

Als sleutelpersoon help je niet alleen met de taal, het is veel breder: je maakt nieuwkomers wegwijs in ons zorglandschap, bent een vertrouwenspersoon voor ze en slaat ‘een brug’ tussen nieuwkomers en instanties. Als sleutelpersoon help je nieuwkomers hun draai te vinden en een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland.

Je kunt hen helpen bij een gezond en actief leven. Bijvoorbeeld door ze te begeleiden bij hoe het zorgsysteem werkt en bemiddelen bij opvoedondersteuning of activiteiten te organiseren zoals wandelingen of informatiebijeenkomsten over bewegen of andere thema’s. En elke week draai je een spreekuur, waar nieuwkomers met vragen kunnen binnen lopen.

Je werkt in een team van drie sleutelpersonen. Naast het Nederlands spreken jouw collega's Tigrinya en Farsi.

Je volgt samen met hen de driedaagse training van Pharos tot Sleutelpersoon Gezondheid, die in maart gegeven wordt. Tijdens de training leer je hoe je zelf voorlichting kunt geven, adviseren, verkennen of bemiddelen.

Sleutelpersonen zijn van onschatbare waarde voor iedereen. Niet alleen voor nieuwkomers en instanties, ook voor sleutelpersonen zelf. Sleutelpersonen geven aan, dat zij zich extra waardevol voelen nu ze anderen kunnen helpen.

Meer informatie vragen en aanmelden kan bij Astrid Ogelo via e-mail  aogelo integratiewerk.nl of telefoon: 06 40 91 80 48.

« Meer nieuws.