Nieuws

Competenties van vrouwen in beeld

In het Vrouw en Kind Centrum van Integratiewerk krijgen vrouwen de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om hen daarbij te helpen. In september 2020 kwamen stagiaire Florianne Reitsma en vrijwilligster Klazien Kruiswijk van het Vrouw en Kind Centrum met het idee voor een nieuwe training Eerder Verworven Competenties (EVC). Dankzij hun enthousiasme is het gelukt deze training uit te voeren!

Doel van deze training is dat de cursisten inzicht krijgen in en erkenning krijgen voor de competenties die zij hebben opgedaan. Dit leidt tot vergroting van het zelfvertrouwen en stimuleert de verdere ontwikkeling. De training is gebaseerd op de EVC-training van Movisie.

In vier groepen hebben 17 vrouwen een training van 12 bijeenkomsten gekregen. Van hen hebben 10 de training en hun EVC-portfolio goed afgerond. Dit heeft de vrouwen zeker meer zelfvertrouwen gegeven in hun kunnen en daardoor kunnen ze dit ook beter verwoorden en bewijzen.

Van de 12 competenties was niet elke competentie even gemakkelijk uit te werken, maar met een goede uitleg lukte het de cursisten toch om de portfolio’s samen te stellen. Florianne: “Voor sommige vrouwen bleek de EVC-procedure van Movisie te lastig, daarom heb ik een eenvoudigere training ontwikkeld met leuke werkvormen.”

Bij de training werkten we samen met het MBO-EVA; Renata en Marco, twee docenten, waren enthousiast! Zo zijn vijf EVC-portfolio’s hun kant op gegaan voor een beoordeling. En op 1 februari zijn de eerste gesprekken geweest bij het MBO en hebben de eerste twee vrouwen hun beoordeling gehad met een mooi certificaat van het MBO (zie foto). In verband met de Corona-maatregelenkunnen de andere drie cursisten pas later op gesprek. Renata: “Waarom hebben we deze samenwerking niet eerder gezocht? Marco en ik vinden dit heel leuk om te doen en we gaan dat zeker vaker doen.”

De vijf vrouwen zijn enthousiast over hun EVC-portfolio, de training, het gesprek met de MBO-EVA-docenten en hun MBO-certificaat. De medewerkers van het Vrouw en Kind Centrum zijn trots op het resultaat; niet alleen op de vrouwen die een certificaat hebben gehaald, maar op alle vrouwen die aan deze training hebben meegedaan en hun zelfvertrouwen hebben vergroot. Klazien: “Wat is de wereld divers en wat een moed hebben deze vrouwen om hun weg te vinden in een nieuw land en in een nieuwe taal. Ik heb veel van ze geleerd, om weer door te mogen geven!”

« Meer nieuws.