Nieuws

Burgemeester en wethouders gastdocent Taalschool

Week van Lezen en Schrijven

In deze Week van Lezen en Schrijven had Integratiewerk wel heel bijzondere gastdocenten! De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Cees van Eijk, en de Leusdense wethouder Patrick Kiel gaven een gastles in onze inburgeringsgroepen. Zij gaven alle drie aan onder de indruk te zijn van de grote inzet van de cursisten om de Nederlandse taal te leren.

Om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving, is het kunnen lezen en schrijven in het Nederlands heel belangrijk. Maar dat valt echt niet mee als Nederlands niet je moedertaal is. En het is nog moeilijker als je in je land van herkomst ook nooit hebt leren lezen en schrijven. De taalschool van Integratiewerk stemt de lessen af op de behoeftes van de inburgeraar. De lessen zijn intensief; elke dag zijn de cursisten ermee bezig, samen met onze docenten.

Cursisten en docenten waren erg verheugd met de komst van de burgemeester en wethouders. Zij bleken goed te zijn in het langzaam en duidelijk voorlezen van een stuk tekst. Deze teksten werden vervolgens uitgebreid besproken in de lesgroep. Natuurlijk hadden de cursisten ook vragen, bijvoorbeeld of de burgemeester vaker voorleest. Dit bleek hij veel gedaan te hebben met zijn kinderen. Wethouder Cees van Eijk werd gevraagd of hij van lezen houdt. Hij vertelde dat hij zoveel leest voor zijn werk, dat het lezen voor het plezier er vaak niet van komt. Wethouder Patrick Kiel kreeg zelf een stukje taalles, hij kon na afloop van de les enkele woorden in Tigrinya (taal van Eritrea) die de cursisten hem geleerd hadden.

Lees verder over ons cursusaanbod  »

Het leren van de Nederlandse taal gebeurt niet alleen op de taalschool van Integratiewerk. Het oefenen van de taal bij de dagelijkse dingen is zo belangrijk! Daarom zijn we ook altijd op zoek naar inwoners van Amersfoort en Leusden die contact willen hebben met inburgeraars. U kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen als taalcoach (individueel of in de les) of als begeleider bij ons Taal-Oefen-Centrum. In dit Centrum kunnen alle anderstaligen terecht, die hun Nederlands willen verbeteren. Bent u geïnspireerd door onze gastdocenten? Lees dan verder  »

 

Boven: burgemeester Bolsius leest voor

Boven: wethouder Van Eijk helpt bij leesopdracht

Boven: wethouder Kiel leert Tigrinya

« Meer nieuws.